Onze reiscombinatie

Onze reiscombinatie

maandag 22 september 2014

Epidavros

Ja, we zijn er echt geweest, Epidavros.
Een hele klim naar boven.
Vanaf de camping rijden we door de bergen, langs wijngaarden en eeuwenoude olijvengaarden.  Onze navigatie, Tom-Tom of Maria-Maria, brengt ons al snel op de grote parkeerplaats van het openluchttheater.
De bovenste 21 rijen stammen uit de Romeinse periode.
De onderste 34 rijen zijn origineel en dateren van de 4de eeuw v. C.

En men zegt; het best bewaarde theater van Griekenland. Het stamt uit de vierde eeuw voor Chr. en met een capaciteit van 12000  tot 14000 zitplaatsen wordt het in de zomer nog steeds gebruikt voor voorstellingen. Tijdens het Epidavros Festival worden in de maanden juli en augustus klassieke Griekse drama's opgevoerd.

Het  meest verbazingwekkende is de geweldige akoestiek. Men noemt het ook het wonder van Epidavros en tot op de laatste rijen hoor je zelfs het kleinste geluid. 

Wij kregen een “kleine” voorstelling van een Chinese Dame die op de “middenstip” een kleine voorstelling gaf. En tot op de hoogste plaatsen en in de verste hoeken was het te horen. Zo ook het applaus wat daarna klonk.

Naast het prachtige theater is er nog meer te zien, het Heiligdom van Aesculapius. Niet alles is te bezichtigen, er moet nog veel (opnieuw) worden opgegraven. Maar veel onderdelen zijn te bekijken.


Asklepios – ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ – Even wat info:
Asklepios was een held en de god van de geneeskunst en hij wordt meestal afgebeeld met een staf waar omheen een slang kronkelt; de asclepius-staf of esculaap. Dit is al eeuwenlang het symbool voor artsen.
Of Asclepius ook daadwerkelijk in Epidaurus heeft gewerkt blijft iets uit de overlevering. In Epidaurus is zeker een kuuroord geweest en waarschijnlijk een van de eerste georganiseerde ziekenhuizen waarvan men het bestaan weet. De legende wil dat men naar Epidaurus ging als men ziek was. Wanneer men in een droom een slang zag, was men genezen!  Het heiligdom van Asclepius wordt gekenmerkt door een tempel waaronder een labyrint is gebouwd, waarin slangen werden gehouden.
Asclepius kwam in Epidaurus ter wereld. Hij werd door Apollon toevertrouwd aan de wijze centaur Chiron, die hem onderwees in de geneeskunde. Asclepius bleek echter zo getalenteerd dat hij in staat was doden tot leven te wekken, een bekwaamheid die hij meerdere malen zou hebben toegepast.
De esculaap bestaat uit een slang die zich rond een staf draait. De slang staat symbool voor de genezing, omdat dit dier zijn huid kan afwerpen, hetgeen staat voor herboren worden en genezing, maar ook door zijn beet de dood kan brengen.    
De esculaap wordt bijvoorbeeld gebruikt in het logo van de Wereldgezondheidsorganisatie, maar wordt ook in Nederland (steeds minder) door artsen gebruikt als sticker op de voorruit van hun auto.

Het stadium.

Er wordt nog druk gewerkt.




Gelukkig mét ondertiteling.
Wij hebben erg genoten van al deze “oudheden” en ook die kennis van de geneeskunde die er toen al was en/of ontdekt werd over de gezondheid.

Groet van Leo en Maria.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten